vrijdag 20 november 2015

Peter Buwalda – Suzy vindt van niet


Na het lezen van de recente bundel van Buwalda onder de titel ‘Van mij valt niks te leren’, bestelde ik meteen zijn eerdere bundel stukjes. ‘Suzy vindt van niet’ is meer van hetzelfde en daarmee oké.

Buwalda schrijft over zijn dagelijkse zorgen: hij is obsessief en neigt naar psychoses. Gelukkig is Suzy altijd dichtbij. Die gektes en sterke verhalen maken zijn dagelijkse leven de moeite waard om over te schrijven. Buwalda houdt van Beethoven en gaat bijna een ruzie aan met Ton Koopman, die natuurlijk Bach veel hoger aanslaat.  Buwalda ligt er weken later nog van wakker.

Hij is groot Elvis-fan. Een borstbeeld van de King staat er niet in zijn huis, Na lang wikken en wegen werd het toch Pat Boone, de conservatiefste zanger aller tijden. Buwalda windt zich op over bijzondere details van Elvis’ dood. Hij zou op de wc zijn gestorven aan een hartaanval omdat hij zo hard moest persen. Hij had altijd al een moeizame stoelgang. Het wordt erger, zijn moeder heeft hem vanwege dit ongemak weleens handmatig moeten helpen. Buwalda raadt kinderen aan een andere held te kiezen: The Beatles, Jet Rebel. Dan hoeven zij dergelijke vreselijkheden nooit te lezen.

Grappig is ook dat Buwalda zich niet schaamt voor de blunders die hij vroeger maakte. Zo begreep hij als student niet helemaal wat een boxershort was. Hij droeg ze een hele zomer lang, totdat een vriend vroeg waarom hij toch in zijn onderbroek rondliep. Hij had net bij professor Fokkema een mondeling poëzie afgelegd, in zijn onderbroek dus.

Het leukst is zijn Arendsoog-obsessie. Het begin van een stukje: “Telefoon. Bob Stanhope aan de lijn, de katholieke cowboy uit Etten-Leur. ‘Outlaw. Hoe gaat het?’ Meteen gaat het over het Nederlands elftal, uiteraard. Louis is een grote krijger. Na nog een fout van oranje breekt Witte Veder de boel af, brekend glas. Absurdisme van Buwalda op zijn best. In een ander stukje pleit hij ervoor dat er meer over Arendsoog moet worden geschreven. In elke column moet hij voorkomen. Een wekelijkse rubriek in de krant!

Tot slot nog één mooi citaat naar aanleiding van zijn ergernis over digitale boeken en jochies als Alexander Klöpping die voorspellen dat de boekhandel overbodig zal worden. “Wat de mensen vergeten is dat een boek een hoer is. Pas als het er een beetje appetijtelijk uitziet allemaal, met een fraai kafje en zo, raken we nieuwsgierig naar de binnenkant.”

Geen opmerkingen: