woensdag 26 februari 2014

Chris Ware - Jimmy Corrigan, de slimste jongen ter wereld


Jimmy Corrigan is een eenzame emotioneel geremde verschoppeling en de held van dit honderden pagina’s tellende beeldverhaal. Jimmy  krijgt een briefje van zijn vader, die hij nog nooit heeft gezien en gaat naar hem toe.

De vader blijkt eenzelfde treurige man te zijn als Jimmy is. Ze hebben elkaar weinig te vertellen, maar de mooie tekeningen zeggen genoeg.

In het verhaal worden veel herinneringen, gedachten en dromen uitgebeeld. Er blijken meer familieleden te zijn. De vader heeft nog een dochter. Jimmy is verbaasd. Maar de vader zegt: ”je dacht toch niet dat jij de enige vergissing was.”

Er is ook een stokoude opa. De herinneringen van deze man gaan terug tot aan de World Fair van Chicago uit 1893. Deze uitgebreide terug blik is een verhaal in een verhaal. De opa werd als kind evenzeer gepest als de rest van de familie. Er zit een patroon in.

Jimmy keert uiteindelijk terug naar huis; zijn moeder wacht op hem. En hij hoopt de liefde van een vrouwelijke collega te ontvangen. Deze werkt echter niet meer op het callcenter waar Jimmy werkt.
 Bij vrouwen heeft hij nooit iets weten te bereiken. Jimmy maakt opnamen van vogelgeluiden in het park. Als even verderop een vrouw een man haar liefde verklaart, neemt hij dit ook op. ’s Avonds draait hij het in eenzaamheid af.

‘Jimmy Corrigan, de slimste jongen ter wereld’ is een mooi en droefgeestig boek. De vormgeving is fraai. Wonderlijk is dat de paginanummering ontbreekt. De kaft is uitvouwbaar tot een poster. Goed gedaan.

Geen opmerkingen: