woensdag 6 november 2013

Olga Tokarczuk – Amos


Gelijk met het Rascha Peper-boekje kocht ik een tweede nieuwjaarsgeschenk. Amos was een geschenk van uitgeverij de Geus tijdens de jaarwisseling 1998/99. Het betrof een hoofdstuk uit de roman Huis voor de dag, huis voor de nacht.

In Amos heeft Krysia van de Coöperatieve bank in Nowa Huta last van dromen waarin zij stemmen hoort. Zij komt er achter dat een prettige stem toebehoort aan ene Amos. Zij besluit dat dit de man van haar leven is en gaat op zoek naar hem.

In het telefoonboek, het verhaal speelt zich diep in de communistische tijd af, vindt zij de naam A. Mos, wonende te Czestochowa.  Niet lang daarna, wat een toeval, heeft zij een bedrijfscursus in dit stadje. De cursus is uitermate saai en haar collega’s laten zich ’s nachts half dood van de wodka op een bed neervallen. Krysia daarentegen gaat op zoek naar haar droomman.

A. Mos blijkt een tweederangs schrijver die op het punt staat naar het Westen te emigreren. Hij is verbaasd over haar verhaal, gaat uiteraard met haar naar bed en verklaard haar daarna voor gek. Na dit uitstapje is voor Krysia niets meer als voorheen. Zij sleept zich door de dagen; haar leven heeft geen zin meer.

Dan raadpleegt zij een helderziende die haar vertelt dat zij een lang en onprettig leven voor zich heeft. Dit wist zij al. “Alleen zonde van het geld. Zij had er een grijsgroen blouse voor kunnen kopen, zoals die in pakjes uit het buitenland kwamen.” ’s Nachts hoort zij de stem van Amos: “Ik hou van je, je bent een bijzonder iemand.”

Geen opmerkingen: