zondag 29 september 2013

Koos van Zomeren – Stanley zet door



Literaire juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven door Bruna. De deeltjes kosten € 1,50 per stuk, maar tweedehands meestal meer. Er verschijnen er 12 per jaar en Stanley is het meest recente deeltje van augustus 2013. Het bevat fragmenten uit Van Zomerens dagboek. Stanley is natuurlijk zijn hond; hij is al aardig op leeftijd, maar nog altijd fit. Van Zomeren trekt met hem de Alpen in.

Stanley is niet alleen sportief en gezond, hij is ook slim. Als zij samen een wandeling maken die zij een jaar terug eens hebben gemaakt, staat Stanley stil op een kruispunt en lijkt te zeggen: vorig jaar gingen we hier toch naar rechts in plaats van rechtdoor, inderdaad.

Voor overstekende everzwijnen blijft Stanley keurig (en wat verstijfd) staan wachten. Hij is eenmaal nagezeten door een zwijn en dit niet vergeten. Voor hazelwormen heeft hij geen aandacht, ze zijn te saai. Zijn baas daarentegen observeert ze nauwkeurig en heeft er inmiddels een heel boek over volgeschreven.

Van Zomeren heeft zoals in elk van zijn boeken oog voor de natuur om hem heen: vogels, planten, bomen en andere honden. Hij ziet ook de tragiek van het zinloze sterven. Honden gaan dood, maar niet altijd van ouderdom. Een buurhond at een t-shirt op en stierf na twee operaties.

Wanneer een zwarte labrador een voor vogels opgehangen vetbol met netje en al opeet is Van Zomeren van slag. De eigenaren zijn niet onder de indruk maar “Straks is die hond dood en heb ik het gedaan, had ik die vetbol maar hoger moeten hangen. Schadeclaim, scheldpartij of zelfs een handgemeen op straat, steen door de ruit, autobanden lek gestoken. Of ze vinden een manier om Stanley te vergiftigen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Had dan ook je mond gehouden!”