zaterdag 28 september 2013

Frans Vogel – ’t Staartje van de Fles



Dit boekje uit 1987 heb ik jarenlang nergens aangeboden gezien. Vorige week stond het nieuw te koop bij Boekhandel Snoek. Wonderlijk! Uit een magazijn? Een roofdruk? Het boekje ziet er authentiek uit met vergeling aan de randen.

De Fles was een legendarisch jongerenkroeg op de hoek Binnenweg en ’s Gravendijkwal. Frans Vogel beschrijft personen die daar geregeld kwamen en schets zo de korte geschiedenis van de kroeg die al in 1962 op last van de politie werd gesloten. ’t Staartje  is gebaseerd op zijn artikelen uit het Vrije Volk.

Bekende bezoekers van de Fles waren Jop Pannekoek, Cor Vaandrager, Woody van Amen, Peter Blanker en vele andere kunstenaars en/of zuiplappen. Vogel hanteert de Vogeliaanse schrijfwijze, dat wil zeggen veel woordgrappen, teksten tussen haakjes, spreektaal en zijpaden. Hij heeft oog voor absurditeiten en extremiteiten. Op papier klinkt het verhaal van de Fles veel ruiger dan het er waarschijnlijk in werkelijkheid aan toe ging. Kroegbaas Willem Langstraat had na de politie-inval geen zin meer om door te gaan met de Fles. Te vaak werd hij gebeld door ongeruste ouders.

Op de voorkant staat de mij onbekende kunstenaar Leendert Janzee afgebeeld, een mooie foto.  Leendert was in de jaren 50 de schrik van Rotterdam-Zuid en was vanaf het begin vaste bezoeker van de Fles. Hij kon bijvoorbeeld samen met Ru de Gier flink de beest uithangen. “Letterlijk zelfs. Zo worden ze ’n keertje ’s ochtends vroeg door de kit stomdronken op ’n grasveldje achter het Schielandhuis aangetroffen, op handen & knieën bezig met … grazen. Hun argumentatie: de plantsoenendienst ’n mondje helpen!”

Janzee maakt abstracte kunst en is overal radicaal in. Hij studeert niet af aan de academie, heeft wel veel exposities en krijgt zelfs een beurs van de Italiaanse regering. Terug in Nederland woont hij samen met Willeke van Ammelrooy en verwekt bij haar een kind. Het succes is van korte duur. In 1972 pleegt hij zelfmoord. 

Geen opmerkingen: